Laatste Nieuws

Share 'Welk yoga boek moet je lezen!?' on Facebook Share 'Welk yoga boek moet je lezen!?' on Google+ Share 'Welk yoga boek moet je lezen!?' on Pinterest Share 'Welk yoga boek moet je lezen!?' on Twitter Share 'Welk yoga boek moet je lezen!?' on Email
 

26-07-2017

Welk yoga boek moet je lezen!? 
Of je nu hatha yoga beoefent of niet, de wijsheden uit India inspireren een hoop mensen die opzoek zijn naar de diepere zin van het leven. Maar soms kan al deze kennis best overweldigend zijn. Waar te beginnen? De Yoga Sutras van Patanjali, de Bhagavad Gita en welk commentaar kies je hieruit? We krijgen hier vaak vragen over en delen onze antwoorden graag met jou! Lees hier in 7 stappen hoe jij je yoga kennis (Jnana Yoga) vergroot en hoe je jou leven positief verrijkt:
 
1.) De interesse is aangewakkerd, je hebt vaak genoeg dezelfde teen gestoten en je bent er klaar mee. Luister naar dit innerlijke verlangen naar geluk en vrijheid en vind een boek, tekst filosofie die bij je past!
 
2.) Hier wat boeken tips van ons:
– Yoga Sutras van Patanjali > commentaar van Swami Satchidananda of Swami Satyananda Saraswati.
– Bhagavad Gita > commentaar van Swami Sivananda of Swami Dayananda Saraswati.
– Hatha Yoga Pradipika van Swami Vishnu Devananda of Swami Muktibodhananda.

Deze eeuwenoude wijsheden stammen af van de Sanskrit geschriften de Vedas. In het begin werd de kennis van mond op mond doorgegeven en later waren er zeer gedisciplineerde Yogis, Guru’s, Swami’s die dit zijn gaan opschrijven. Inmiddels zijn we zo’n 5000 jaar verder en zijn er een hele hoop mensen geweest die ook weer wat over deze teksten te zeggen hadden. We moeten ons bedenken dat deze teksten uitgelegd zijn in een bepaalde periode, bedoelt voor mensen van die tijd. Tijden veranderen, kennis blijft hetzelfde, maar uiteraard mediteren we (de meeste van ons ;) ) nu niet meer op een dierenhuidje in the middle of nowhere. Wat recentere edities kunnen dus voor de 1 meer aanspreken. Wanneer de geest helder, objectief en scherp is kan je beter de essentie uit deze soms gecompliceerde teksten halen.
 
3.) Ok je bent er klaar voor! Theetje erbij, het regent buiten dus tijd om lekker op de bank je yoga boek in te duiken. Van alles kan gebeuren. De aha’s komen op en de lampjes verlichten letterlijk je hoofd. Liefde op het eerste gezicht en een oceaan van kennis & liefde heeft zich naar je geopend. Dit is een enorm gelukzalig moment en de rest van de dag kom jij de bank niet meer af. Dit kan en gebeurt zeker, maar voor veel mensen kan je er na bladzijde 2 klaar mee zijn. Het klinkt gedateerd, stoppen met vlees eten, alcohol, verlichting, Isvara, Yamas, ik ben niet dit menselijke lichaam 0_0 echt waar hebben ze het over…?! Ook een hele normale reactie. Wees niet ontmoedigd en lees met een open mind rustig door.
 
4.) Het is erg leerzaam en gezellig om verbinding te zoeken met gelijkgestemde. Ga een gesprek aan op een plek waar dit mogelijk is zoals een yogastudio, meditatie groep, start een studie groepje en kom wekelijks samen of volg workshops van docenten die je aanspreken.
 
5.) Wees niet verrast door uiteenlopende meningen en verhitte discussies over welke traditie juist is en wat niet. Ik kaart hem toch even aan, omdat iedereen altijd maar denkt dat iedereen die iets met yoga doet non stop vredelievend, sereen en in balans is. Dit is zeker het doel, maar het betekend niet dat dit vanaf stap 1 al beheerst word.. Op het pad van zelfkennis kom je jezelf vaak flink tegen en zijn er gewoontes (vasanas) die we ‘moeten’ afleren. Het is van nature zo dat mensen zich laten leiden door het ego (Ahamkara) en vinden vaak hun eigen manier de juiste. Wanneer zich dit voordoet, kijk of je hierin zo dicht mogelijk bij jezelf kan blijven en observeer. Beoefen de waarden en normen van de Yamas & Niyamas (tip begin met het bestuderen van de Yamas & Niyamas) Heb een open geest en leer.
 
6.) Het is enorm inspirerend om je te bevinden in deze wereld van kennis en de ‘verlichtende’ momenten die je hiermee ervaart wens je iedereen toe. Dit is het doel van yoga, dat we onze ware natuur leren en hierdoor vrij en gelukkig kunnen leven. Blijf hiermee bij jezelf, we belopen allemaal ons eigen pad en yoga adviseert ons om dit niet van de daken af te schreeuwen. Wanneer mensen geïnspireerd worden door jou transformatie stellen ze vanzelf vragen. Wanneer dit gebeurt kan je jou kennis en ervaringen delen. Zo helpen we elkaar zonder dat we oordelend elkaar de les lezen.
 
7.) Heb vertrouwen in dat wat jij doet, bedoelt is voor jou. De zoektocht naar ‘jezelf’ kan soms erg verwarrend, moeilijk en alleen zijn. Dit hoort erbij en weet dat alles in dit leven uit tegenstellingen en balans bestaat. Wanneer er een moeilijke periode heerst word het daarna beter. Val je om sta je weer op. Zoals na elke nacht de zon weer opkomt, zoals na elke winter de lente weer aanbreekt. Dit is een gegeven en het is niet aan ons om deze te veranderen naar onze wensen, maar het is aan ons om hiermee om te gaan met een neutrale liefdevolle houding. Hierin zullen wij eenheid vinden en dat is waar yoga om draait.
 
Explore & enjoy!
Om Shanti Shanti Shanti